Πέμπτη, 6 Απριλίου 2023

 Συνάδελφοι,

Το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, με τη συμμετοχή πολλών συναδέλφων από την Αθήνα και την Περιφέρεια, δια της φυσικής παρουσίας, μετά από 3 χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας.

Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εξελέγη ομόφωνα ο Διευθυντής Δικτύου Β΄ κ. Χρήστος Πανταζής, ο οποίος διηύθυνε τις εργασίες της με υποδειγματικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Στη Γενική Συνέλευση προσκλήθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι επιστήμονες ομιλητές, που ανέπτυξαν ενδιαφέροντα επιστημονικά και τραπεζικά θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα:

Α) Ο κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος, οικονομολόγος, συγγραφέας και συνεργάτης, διδάσκων σε μεταπτυχιακά τμήματα του ΕΚΠΑ και συνάδελφος, ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα "Αναβαλλόμενη Φορολογία - Τιτλοποιήσεις - Τραπεζικοί Κίνδυνοι". Επισημάνθηκαν ιδιαίτερα ο σημαντικός ρόλος της Αναβαλλόμενης Φορολογίας στη διαμόρφωση της Κεφαλαιακής Επάρκειας των Τραπεζών, η αξία των τιτλοποιήσεων, κυρίως, για την παροχή ρευστότητας στο Τραπεζικό σύστημα και βέβαια η σωστή αξιολόγηση των Τραπεζικών Κινδύνων για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

 

Β) Ο κ. Παναγιώτης Μουρδουκούτας, PhD, Καθηγητής Οικονομικών του Long Island and Columbia University, ανέπτυξε, αναλυτικά, μέσω skype από την Αμερική, το θέμα "Is the world heading to a new bank crisis?" Έγινε εκτενής και διεξοδική αναφορά, με αφορμή τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank, αλλά και άλλων Τραπεζών, αν ο κόσμος οδηγείται σε μια νέα Τραπεζική κρίση. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα και στις οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτά είναι διαχειρίσιμα, χωρίς να υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις.

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος σδ. Ευάγγελος Δρόλιας, στο πλαίσιο του Διοικητικού Απολογισμού, αποτιμώντας το έργο του Συλλόγου για το 2022, τόνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΕΤΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και εργάστηκε με μεγάλη υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχόλησαν τα μέλη μας, αλλά και γενικότερα τους εργαζόμενους της Τράπεζάς μας.

 

Θέματα πρώτης προτεραιότητας για τον ΣΕΠΕΤΕ αποτελούν η πορεία της Τράπεζας, η σωστή εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της Εργατικής νομοθεσίας,  των Κανονισμών Αξιολόγησης και Εργασίας, η βελτίωση των αμοιβών, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η ανάπτυξη του προσωπικού, οι εξελίξεις στα ασφαλιστικά ταμεία μας και φυσικά η βιωσιμότητα του ΤΥΠΕΤ.

 

Η Ταμίας του Συλλόγου μας σδ. Αφροδίτη Κοζομπόλη, κάνοντας τον Οικονομικό Απολογισμό, τόνισε ότι, τη χρονιά που πέρασε, το Διοικητικό Συμβούλιο κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Συλλόγου, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τη δύσκολη οικονομική και υγειονομική συγκυρία.

Επισημαίνεται ότι τόσο ο Διοικητικός, όσο και ο Οικονομικός Απολογισμός για το 2022 εγκρίθηκαν ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση.

 

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου σδ. Νικόλαος Λαβίδας αναφέρθηκε σε δύο θέματα ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα, στο νέο Κανονισμό Αξιολόγησης και στην τροποποίηση του υφιστάμενου Κανονισμού Εργασίας.

Επισήμανε ότι ο ΣΕΠΕΤΕ θα παρακολουθεί από κοντά τη σωστή εφαρμογή του νέου Κανονισμού Αξιολόγησης για τη δίκαιη εξέλιξη και ανάπτυξη όλων των συναδέλφων στην Εθνική Τράπεζα. Σχετικά με τις αλλαγές στον Κανονισμό Εργασίας αυτές θα πρέπει να είναι προϊόν  γόνιμου διαλόγου και να συμφωνηθούν με όλους τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Τράπεζα, γιατί ο Κανονισμός Εργασίας αποτελεί, για τον ΣΕΠΕΤΕ, τον Καταστατικό Χάρτη των εργασιακών σχέσεων στην ΕΤΕ.

 

Ο Αντιπρόεδρος Α΄ του ΣΕΠΕΤΕ σδ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο Πλαίσιο Τηλεργασίας, που θέσπισε η Εθνική Τράπεζα, τον Φεβρουάριο του 2023, με βάση το Νόμο 4808/2021. Ο Επιστημονικός Σύλλογος είναι πάντα εδώ για να παρακολουθεί τη σωστή εφαρμογή του νέου θεσμού της τηλεργασίας, αλλά και να παρεμβαίνει για να προτείνει λύσεις στα προβλήματα που θα προκύψουν για τους εργαζόμενους.

 

Για την πορεία του ΤΥΠΕΤ ενημέρωσε το Σώμα το μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου σδ. Απόστολος Τσιανίκας. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη του εκσυγχρονισμού της θεσμικής λειτουργίας του Δ.Σ. του ΤΥΠΕΤ και της αγαστής συνεργασίας των μελών του για την εύρεση των λύσεων εκείνων που θα καταστήσουν το ΤΥΠΕΤ βιώσιμο για τους ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους.

 

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου σδ. Στέφανος Κωστάκης  ενημέρωσε το σώμα για το Πρόγραμμα Υγείας που έχει θέσει σε εφαρμογή ο ΣΕΠΕΤΕ για τα μέλη του με την Εθνική Ασφαλιστική, τα τελευταία επτά χρόνια, το οποίο λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία, αφού οι συνάδελφοι εισπράττουν τις διαφορές από τις προσκομιζόμενες αποδείξεις μετά την εκκαθάριση τους από το ΤΥΠΕΤ.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα υγείας για το 2022 κάλυψε όλα τα περιστατικά που προέκυψαν, ενώ εξοικονομεί από το Ταμείο Υγείας αρκετά χρήματα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

 

Χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΕΤΕ απηύθυνε και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου σδ. Γεώργιος Περέντης, ο οποίος συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο για τον συνεχή αγώνα που δίνει για την επίλυση των προβλημάτων των μελών του, αλλά και τα παριστάμενα μέλη στη Γ.Σ. του ΣΕΠΕΤΕ για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν το Διοικητικό Συμβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, το λόγο έλαβαν πολλά μέλη του Συλλόγου μας, τα οποία τοποθετήθηκαν για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους.

Συγκεκριμένα διατυπώθηκαν από συναδέλφους καθυστερήσεις στη διενέργεια των προαγωγών και των αναβαθμίσεων, κάτι που στερεί έσοδα από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που έχουν ήδη πληγεί από τον πληθωρισμό και την συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών.

Επίσης, μεταξύ άλλων, υπάρχουν αιτήματα συναδέλφων που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά δάνειά τους μετά τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ υπάρχουν και συνάδελφοι που κινδυνεύουν να χάσουν τα επιδόματα Teller και Chief Teller και να υποστούν μειώσεις στα εισοδήματά τους.

Η Τράπεζα έχει υποχρέωση να στηρίξει το Ανθρώπινο Δυναμικό της δίνοντας άμεσες λύσεις στα προαναφερόμενα ζητήματα και σε πολλά άλλα. Να μη λησμονούμε ότι το Ανθρώπινο Δυναμικό είναι το μεγαλύτερο Κεφάλαιο για την Τράπεζα και οφείλει να το υποκινεί θετικά και βέβαια να το αξιολογεί, να το εξελίσσει και να το ανταμείβει δίκαια.

 

Συνεπείς στις αρχές μας οφείλουμε, ως Σύλλογος και ως εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις με το λόγο μας, με τη δράση μας, με τις προτάσεις μας, με τις ιδέες μας, για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

 

Ο Σύλλογός μας με δύναμη και αποφασιστικότητα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί:

·      τη σωστή εφαρμογή της Κλαδικής και Επιχειρησιακής Σύμβασης για την τριετία 2022 - 2025

·      την απόλυτη εφαρμογή του Κανονισμού Εργασίας και της Εργατικής Νομοθεσίας

·      Τη συνεχή επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση, όλου του προσωπικού σε νέες γνώσεις και δεξιότητες και την προετοιμασία των συναδέλφων για την επιτυχή αντιμετώπιση της νέας πρόκλησης του ψηφιακού μετασχηματισμού

·      την ενιαία έκφραση των εργαζομένων στη ΕΤΕ με την άμεση ένταξη στο νέο Κανονισμό Εργασίας όλων των συναδέλφων και ιδιαίτερα των «ενοικιαζόμενων», που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

·      τη θωράκιση των θεσμών που προάγουν την αξιοκρατία και τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα

·      την έγκαιρη διενέργεια των προαγωγών και των αναβαθμίσεων, για την απρόσκοπτη υπηρεσιακή και οικονομική εξέλιξη των εργαζομένων

·      την απρόσκοπτη εξέλιξη των υπαλλήλων και στελεχών της Ιεραρχίας μέχρι τα Ανώτατα υπηρεσιακά κλιμάκια της Τράπεζας

·      τη διαρκή ενίσχυση του Δικτύου για την εύρυθμη λειτουργία του και το σταμάτημα της περαιτέρω συρρίκνωσής του

·      την αναδιάρθρωση των Διευθύνσεων της Διοίκησης, ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της Τράπεζας

·      το σταμάτημα της απόσχισης εργασιών που αφορούν στο core business της Τράπεζας

·      την κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό με δημόσιους διαγωνισμούς

·      τη σωστή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας

·      το δικαίωμα στην αποσύνδεση και την εφαρμογή του σχετικού πλαισίου για όσους συναδέλφους εργάζονται με τηλεργασία

·      τη μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων εργαζομένων και συνταξιούχων στο 1% και των καρτών στο 3%

·      τη θέσπιση επιδόματος ανάληψης κινδύνων για τα Στελέχη των Καταστημάτων

·      την αξιοποίηση του Επιστημονικού και Στελεχιακού Δυναμικού με διαφάνεια και αξιοκρατία

·      την αύξηση του Επιστημονικού επιδόματος στο 32%, όπως ισχύει στην Τράπεζα της Ελλάδος

·      τον υπολογισμό του πτυχίου στα δελτία αξιολόγησης και στις προκηρύξεις θέσεων Διευθυντών και Υποδιευθυντών Δικτύου

·      την προκήρυξη των θέσεων Διευθυντών και Υποδιευθυντών Διοίκησης

·      ίση αμοιβή για την ίδια παρεχόμενη εργασία

·      τη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών για όσους ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακές σπουδές

·      τη σωτηρία του ΤΥΠΕΤ με διαρκή ενίσχυση της βιωσιμότητάς του από την Τράπεζα, αλλά και μέσω της διεύρυνσης της ασφαλιστικής του βάσης για την υπεράσπιση της αυτονομίας του και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στα μέλη του

·      την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς από 2% σε  4,5% στο Ταμείο Αυτασφάλειας για τη διατήρηση της αναλογιστικής ισορροπίας του και της ρευστότητάς του, προκειμένου να χορηγείται κανονικά το εφάπαξ

·      συνδικαλιστική ελευθερία και δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις

·      συνεχείς προσπάθειες για την ενδυνάμωση της φωνής του ΣΕΠΕΤΕ

 

Ευχόμαστε σε όλους υγεία, χαρά, δύναμη και αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλύτερα σε όλα τα επίπεδα.

 

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Το Διοικητικό Συμβούλιο