Επικοινωνία | Sitemap
Είσοδος
Ιστορικά Στοιχεία

Ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Σ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε.) ιδρύθηκε στις 10 Μαΐου 1975 από 22 συναδέλφους Πτυχιούχους Ανωτάτων Σχολών. Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι Ν. Βέργος, Α. Δασκαλάκης, Γ. Δόλιας, Β. Καζή, Ι. Κορδοκοίλης, Δ. Κληρονόμος, Γ. Κουζιώκας, Λ. Κουτσογιάννης, Σ. Λαμπίκης, Κ. Λιακόπουλος, Β. Μιχάλης, Η. Μπόρσας, Γ. Νιάρχος, Κ. Οικονομόπουλος, Φ. Παπλωματάς, Β. Πλακογιαννάκης, Ν. Πρεβεζάνος, Α. Τζούλης, Ι. Τσάγκης, Α. Τσιριμιάγκος, Β. Φραγκίσκος, Ι. Χατζηδάκης. Από αυτούς, οι Δ. Κληρονόμος, Ν. Πρεβεζάνος, Κ. Λιακόπουλος, Κ. Οικονομόπουλος και Β. Φραγκίσκος εξελέγησαν με μυστική ψηφοφορία και απετέλεσαν την Προσωρινή Πενταμελή Διοικούσα Επιτροπή του Επαγγελματικού – Εργασιακού Σωματείου «Σ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε.». Όλα τα ιδρυτικά μέλη ήταν αξιόλογα στελέχη με μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία της Τράπεζας, υπηρέτησαν σε νευραλγικούς τομείς και οι περισσότεροι αξιοποιήθηκαν σε διευθυντικές θέσεις.

 

Σκοπός της ίδρυσής του Σωματείου, σε μία εποχή που ο κομματισμός (που μετέπειτα διέλυσε το συνδικαλιστικό κίνημα και τη χώρα) είχε αρχίσει να κάνει σιγά - σιγά την εμφάνισή του, ήταν να δημιουργηθεί ένα πρωτοβάθμιο όργανο με άλλο ύφος και ήθος, μακριά από παραταξιακές ή κομματικές εξαρτήσεις, που να ασχολείται αποκλειστικά με τα επαγγελματικά θέματα των συναδέλφων πτυχιούχων και στελεχών της Τράπεζας.

 

Στην πενηντάχρονη διαδρομή του ο Σ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε. λειτούργησε πάντοτε με επίκεντρο τον συνάδελφο και τη δίκαιη και αξιοκρατική εξέλιξή του στην Τράπεζα. Διοικήθηκε διαχρονικά από καταξιωμένα στελέχη της Τράπεζας, που, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ασκούσαν παράλληλα και τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, ενώ πολλά μέλη του Συλλόγου έφθασαν μέχρι τα ύπατα αξιώματα και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της Τράπεζας.

 

Το 1978 ο Σ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε. πέτυχε, παρά την πολεμική που δέχθηκε εκείνη την περίοδο από κύκλους εντός αλλά και εκτός Τράπεζας, τη θέσπιση του Επιστημονικού Επιδόματος (25% επί του βασικού μισθού) και την τετραετή προώθηση που λαμβάνουν όλοι οι πτυχιούχοι. Στη συνέχεια, καθιερώθηκαν τα επιδόματα των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων που αυξάνουν το επιστημονικό επίδομα μέχρι και στο 40% επί του βασικού μισθού.

 

Ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Τράπεζα και παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν όλους τους συναδέλφους και την εξέλιξή τους. Έχει καταθέσει σημαντικές προτάσεις κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των Επιχειρησιακών και Κλαδικών Συμβάσεων, με στόχο πάντοτε τη βελτίωση του εργασιακού αλλά και του βιοτικού επιπέδου των συναδέλφων.

 

Εκτός των άλλων, ο Σ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε. έγκαιρα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα καυτά ζητήματα της βιωσιμότητας των Ασφαλιστικών μας Ταμείων. Από το 2000 είχαν επισημανθεί οι λανθασμένοι χειρισμοί και οι καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων βιωσιμότητας των Ταμείων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης, καθώς και του Ταμείου Αυτασφάλισης. Δυστυχώς, οι προτάσεις του δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι σήμερα να μη μπορούν να πάρουν αυτά που τους ανήκουν. Επίσης, στο κενό έπεσε και η πρότασή του για ίδρυση Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου Ομίλου.

 

Ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού, στο πλαίσιο των ιδρυτικών αρχών και αξιών του και συνεπής στην μέχρι τώρα πορεία του, θα εξακολουθήσει να παρεμβαίνει καίρια και αποφασιστικά στα συνδικαλιστικά δρώμενα της Τράπεζας, προασπίζοντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των πτυχιούχων συναδέλφων, αλλά και όλων των εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

 

© Copyright 2014 ΣΕΠΕΤΕ, All Rights Reserved Σχεδιασμός και Ανάπτυξη: OTE Α.Ε.