Επικοινωνία | Sitemap
Είσοδος
Γενική Συνέλευση 2024
Συνάδελφοι,
Το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με τη συμμετοχή πολλών συναδέλφων από την Αθήνα και την Περιφέρεια.
 
Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εξελέγη ομόφωνα ο Διευθυντής Δικτύου Β΄ κ. Χρήστος Πανταζής, ο οποίος διηύθυνε τις εργασίες της με υποδειγματικό και αποτελεσματικό τρόπο.
Στη Γενική Συνέλευση προσκλήθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι ομιλητές οι οποίοι ανέπτυξαν ενδιαφέροντα συνδικαλιστικά, επιστημονικά και τραπεζικά θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα:
Α) Ο κ. Ανδρέας Καλλίρης, Γενικός Γραμματέας της ΟΤΟΕ, τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης του Συνδικαλιστικού Κινήματος στο χώρο των Τραπεζών, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας Κλαδικής Σύμβασης το 2025. Επιπλέον επισήμανε και τον αυξημένο ρόλο της ΟΤΟΕ, σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, για τη διασφάλιση της συμμετοχής των Συνδικάτων στη διαμόρφωση των εξελίξεων σε όλες τις φάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης.
Β) Ο κ. Γεώργιος Καλαμωτουσάκης, καθηγητής Οικονομικών, συγγραφέας καί πρώην τραπεζίτης, ανέπτυξε ιστορικά θέματα της επιστήμης του και των αντικειμένων του, που αφορούν στο χρονικό διάστημα από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
Γ) Ο κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος, οικονομολόγος, συγγραφέας, διδάσκων σε μεταπτυχιακά τμήματα του ΕΚΠΑ και συνάδελφος, ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα "Αναβαλλόμενη Φορολογία - Τιτλοποιήσεις - Τραπεζικοί Κίνδυνοι – Δάνεια σε συνάλλαγμα". Επισημάνθηκαν ιδιαίτερα ο σημαντικός ρόλος της Αναβαλλόμενης Φορολογίας στη διαμόρφωση της Κεφαλαιακής Επάρκειας των Τραπεζών, το κόστος των ανακεφαλαιοποιήσεων των Τραπεζών και βέβαια η ανάγκη σωστής αξιολόγησης των Τραπεζικών Κινδύνων για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.
Δ) Ο κ. Ευάγγελος Δρόλιας, τέως Πρόεδρος του ΣΕΠΕΤΕ, αναφέρθηκε στην ομιλία του στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Παγκόσμια Οικονομία, καθώς επίσης και για την Πορεία της Εθνικής Τράπεζας στη νέα ψηφιακή εποχή που διανύουμε.
 
Στη συνέχεια η Πρόεδρος κ. Αφροδίτη Κοζομπόλη, στο πλαίσιο του Διοικητικού Απολογισμού, αποτιμώντας το έργο του Συλλόγου για το 2023, τόνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΕΤΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και εργάστηκε με μεγάλη υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που απασχόλησαν τα μέλη μας, αλλά και γενικότερα τους εργαζόμενους της Τράπεζάς μας. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα θέματα των Εργασιακών Σχέσεων, των Αμοιβών, της Αξιοποίησης του Ανθρώπινου Δυναμικού, των Προσλήψεων, στα θέματα της Καθημερινότητας και στον Κανονισμό Εργασίας, που αποτελεί για τον ΣΕΠΕΤΕ, τον Καταστατικό Χάρτη των εργασιακών σχέσεων στην ΕΤΕ.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου μας κ. Νικόλαος Λαβίδας συνεχίζοντας τον Διοικητικό Απολογισμό του 2023 αναφέρθηκε και ανέπτυξε διεξοδικά τα θέματα του ΛΕΠΕΤΕ, του ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΥΤΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, του ΤΑΜΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ και του ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ του ΣΕΠΕΤΕ. Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα υγείας και για το 2023 κάλυψε όλα τα περιστατικά που προέκυψαν, ενώ λειτουργεί παράλληλα με το ΤΥΠΕΤ και εξοικονομεί σ’ αυτό αρκετά χρήματα.

Ο Ταμίας του Συλλόγου μας κ. Στέφανος Κωστάκης, κάνοντας τον Οικονομικό Απολογισμό, τόνισε ότι, τη χρονιά που πέρασε, το Διοικητικό Συμβούλιο κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Συλλόγου, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
 
Επισημαίνεται ότι τόσο ο Διοικητικός, όσο και ο Οικονομικός Απολογισμός για το 2023 εγκρίθηκαν ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση.
 
Ο Αντιπρόεδρος Α΄ του ΣΕΠΕΤΕ κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του ΣΕΠΕΤΕ για το 2023 και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θέματα πρώτης προτεραιότητας για το Σύλλογο αποτελούν η πορεία της Τράπεζας, η σωστή εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της Εργατικής νομοθεσίας, των Κανονισμών Αξιολόγησης και Εργασίας, η βελτίωση των αμοιβών, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η ανάπτυξη του προσωπικού, οι εξελίξεις στα ασφαλιστικά ταμεία μας και φυσικά η βιωσιμότητα του ΤΥΠΕΤ.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου κ. Νικόλαος Λαβίδας ανέπτυξε το επίκαιρο θέμα «Ο ρόλος του ΣΕΠΕΤΕ στη νέα εποχή της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης» και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο ρόλος του ΣΕΠΕΤΕ στη νέα εποχή θα είναι συμβουλευτικός και δημιουργικός και θα στηρίζεται στη λογική και στην πρόνοια, λαμβάνοντας υπόψη και τις ασφαλιστικές δικλείδες του παρελθόντος, που θα εγγυώνται την ασφαλή και ομαλή πορεία της Τράπεζας.

Για την πορεία του ΤΥΠΕΤ ενημέρωσε το Σώμα το μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου κ. Απόστολος Τσιανίκας. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη του εκσυγχρονισμού της θεσμικής λειτουργίας του Δ.Σ. του ΤΥΠΕΤ και της αγαστής συνεργασίας των μελών του για την εύρεση των λύσεων εκείνων που θα καταστήσουν το ΤΥΠΕΤ βιώσιμο για τους ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους.

Η κα Καίτη Παπαστεφανάκη, ιδρυτικό μέλος του ΣΕΠΕΤΕ, μίλησε με τα θερμότερα λόγια για το Σύλλογο, για την αναγκαιότητα της ίδρυσής του το 1975 και για τη διαχρονική προσφορά του στους συναδέλφους.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο συνάδελφος κ. Ιωάννης Νικολαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς της Τράπεζας και ιδιαίτερα στο Ταμείο Αυτασφάλειας και στη διαφαινόμενη μετατροπή του σε Επαγγελματικό Ταμείο στο πλαίσιο του νόμου 5078/20.12.2023.

Η νομική σύμβουλος του Συλλόγου μας κα Παρασκευή Πολιτάκη, νομικός, δικηγόρος με ειδίκευση στα εργασιακά θέματα, έκανε αναφορά στο διαχρονικό θέμα του ΛΕΠΕΤΕ και αναφέρθηκε στό νόμο 5078/20.12.2023 περί δημιουργίας ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης.

Χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΕΤΕ απηύθυνε και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεώργιος Περέντης, ο οποίος συνεχάρη τη νέα Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. για τον συνεχή αγώνα που δίνουν για την επίλυση των προβλημάτων των μελών του, αλλά και τα παριστάμενα μέλη στη Γ.Σ., για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΕΤΕ.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, το λόγο έλαβαν πολλά μέλη του Συλλόγου μας τα οποία τοποθετήθηκαν για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους. Τόνισαν ότι η Τράπεζα έχει την υποχρέωση να στηρίξει το Ανθρώπινο Δυναμικό της δίνοντας άμεσες λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που το απασχολούν.
 
Τέλος τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στους κ. Χρήστο Πανταζή Διευθυντή Δικτύου Β΄, Ευάγγελο Δρόλια τέως Πρόεδρο ΣΕΠΕΤΕ και Γεώργιο Περέντη επίτιμο Πρόεδρο ΣΕΠΕΤΕ για τη διαχρονική προσφορά τους στο Σύλλογο.

Συνεπείς στις αρχές μας οφείλουμε, ως Σύλλογος και ως εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις με το λόγο μας, με τη δράση μας, με τις προτάσεις μας, με τις ιδέες μας, για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Ο Σύλλογός μας με δύναμη και αποφασιστικότητα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί, μεταξύ άλλων:
 • την σωστή εφαρμογή της Κλαδικής και Επιχειρησιακής Σύμβασης για την τριετία 2022 - 2025
 • την απόλυτη εφαρμογή του Κανονισμού Εργασίας και της Εργατικής Νομοθεσίας
 • την ενιαία έκφραση των εργαζομένων στη ΕΤΕ με την άμεση ένταξη στο νέο Κανονισμό Εργασίας όλων των συναδέλφων και ιδιαίτερα των «ενοικιαζόμενων» που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες 
 • την θωράκιση των θεσμών που προάγουν την αξιοκρατία και τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα
 • την έγκαιρη διενέργεια των προαγωγών και των αναβαθμίσεων για την απρόσκοπτη υπηρεσιακή και οικονομική εξέλιξη των εργαζομένων
 • την διαρκή ενίσχυση του Δικτύου για την εύρυθμη λειτουργία του και το σταμάτημα της περαιτέρω συρρίκνωσής του
 • την αναδιάρθρωση των Διευθύνσεων της Διοίκησης, ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της Τράπεζας
 • την κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό με δημόσιους διαγωνισμούς
 • την σωστή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας
 • την μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων εργαζομένων και συνταξιούχων στο 1% και των καρτών στο 3%
 • την αξιοποίηση του Επιστημονικού και Στελεχιακού Δυναμικού με διαφάνεια και αξιοκρατία
 • την αύξηση του Επιστημονικού επιδόματος στο 32% όπως ισχύει στην Τράπεζα της Ελλάδος
 • την επαναφορά του Επιδόματος Ισολογισμού
 • την προκήρυξη των θέσεων Διευθυντών και Υποδιευθυντών Διοίκησης
 • την σωτηρία του ΤΥΠΕΤ με διαρκή ενίσχυση της βιωσιμότητάς του από την Τράπεζα
 • την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς από 2% σε 4,5% στο Ταμείο Αυτασφάλειας για να καταστεί βιώσιμο

Ευχόμαστε σε όλους υγεία, χαρά, δύναμη, αισιοδοξία και ατέρμονη ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλύτερα σε όλα τα επίπεδα.


Καλή, ηλιόλουστη Ανάσταση!

Μέ συναδελφικούς χαιρετισμούς

Τό Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

Υ.Γ. Μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό καί σχόλια (αλλά καί νά προσθέσετε τά δικά σας) κάνοντας κλίκ εδώ.

© Copyright 2014 ΣΕΠΕΤΕ, All Rights Reserved Σχεδιασμός και Ανάπτυξη: OTE Α.Ε.