Συνάδελφοι,
Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε, στο Ξενοδοχείο Τιτάνια, με μεγάλη επιτυχία η Τακτική Επετειακή Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, με τη συμμετοχή πολλών συναδέλφων από την Αθήνα και την Περιφέρεια.
Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εξελέγη ομόφωνα ο τέως Διευθυντής Δικτύου Β΄ κ. Χρήστος Πανταζής, ο οποίος διηύθυνε τις εργασίες της με υποδειγματικό τρόπο και ανακηρύχθηκε ομόφωνα Επίτιμος Πρόεδρος των Γενικών Συνελεύσεων του ΣΕΠΕΤΕ.
Το πρώτο μέρος της Συνέλευσης, μετά το καλωσόρισμα της Προέδρου κ. Αφροδίτης Κοζομπόλη, είχε επετειακό χαρακτήρα, καθόσον ο ΣΕΠΕΤΕ γιόρτασε τα 50 χρόνια λειτουργίας του(1975-2025). Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινησιακά φορτισμένη και όλοι αισθανθήκαμε ότι συναντηθήκαμε με την ιστορία του Συλλόγου μας.
Ο Αντιπρόεδρος Β΄ του ΣΕΠΕΤΕ κ. Ευθύμιος Πουρνάρας αναφέρθηκε στο χρονικό της ίδρυσης του Συλλόγου μας και στο ρόλο του στην νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Στη συνέχεια βραβεύτηκαν με τιμητικές πλακέτες οι Ιδρυτές του Συλλόγου μας και οι πρώτοι διατελέσαντες Πρόεδροι: κ. Κωνσταντίνος Γιακουμής, κ. Θεοχάρης Μπέρκας, κ. Καίτη Παπαστεφανάκη, κ. Αλέξανδρος Τζούλης, +Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, +Γεώργιος Βλάχος. Τις πλακέτες των αείμνηστων Προέδρων μας παρέλαβαν τα παιδιά τους κ. Παναγιώτης Λιακόπουλος και κ. Παύλος Βλάχος.
Οι βραβευθέντες Ιδρυτές και Πρόεδροι τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι: «σκοπός μας ήταν, το 1975, να δημιουργήσουμε έναν Σύλλογο με ένα άλλο ύφος και ήθος, που θα αντέξει στο χρόνο».
Και δικαιώθηκαν. Ο ΣΕΠΕΤΕ άντεξε στο χρόνο. Στην πενηντάχρονη διαδρομή του έπαιξε καταλυτικό ρόλο στα τεκταινόμενα του συνδικαλιστικού κινήματος στην ΕΤΕ και στη διαμόρφωση νέας κουλτούρας με επίκεντρο τον συνάδελφο. Και συνεχίζουμε … το έργο των προκατόχων μας.
Στη Γενική Συνέλευση προσκλήθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι ομιλητές, που ανέπτυξαν ενδιαφέροντα συνδικαλιστικά, επιστημονικά και τραπεζικά θέματα. Συγκεκριμένα:
α) Ο κ. Ανδρέας Καλλίρης, Πρόεδρος της ΟΤΟΕ, τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη πύκνωσης και επαγρύπνησης του Συνδικαλιστικού Κινήματος στο χώρο των Τραπεζών, για την υπογραφή ικανοποιητικής Κλαδικής Σύμβασης (2025-2027), που θα ανταμείβει τη μεγάλη συμβολή των συναδέλφων στην επίτευξη των σημαντικών κερδών των Τραπεζών. Επιπλέον, επεσήμανε και τον αυξημένο ρόλο της ΟΤΟΕ, σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, για τη διασφάλιση της συμμετοχής των Συνδικάτων στη διαμόρφωση των εξελίξεων σε όλες τις φάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης.
β) Ο κ. Λουκάς Τσάκλας, Πρόεδρος του ΤΥΠΕΤ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν τα σημερινά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, σε αγαστή συνεργασία με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, όχι μόνο για τη βιωσιμότητά του, αλλά και για την ανάπτυξη του ΤΥΠΕΤ σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του, προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στα μέλη του και στις οικογένειές τους.
γ) Ο κ. Νικόλαος Αρταβάνης Καθηγητής Πανεπιστημίου-Οικονομολόγος είχε την καλοσύνη να μας παρουσιάσει σύντομη επιστημονική και τεκμηριωμένη, με εποπτικά μέσα, ομιλία, σχετική με τις χρηματοδοτήσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, καθώς και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Την Γενική μας Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Νικόλαος Σακαλής – Επικεφαλής Ειδικών Θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού, ο κ. Χρήστος Βλασσόπουλος – Επικεφαλής Ειδικών Θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού και Εργασιακών Σχέσεων, η κ. Μαρία Γιαλούμη - Διευθύντρια Κεντρικού Καταστήματος, η κ. Ειρήνη Βακοπούλου – Διευθύντρια Καταστήματος Πλ. Συντάγματος και ο κ. Δημήτριος Πάχτας - Διευθυντής Διεύθυνσης Τραπεζικής Μεσαίων Επιχειρήσεων. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Επίτιμοι Πρόεδροι ΣΕΠΕΤΕ κ. Γεώργιος Περέντης και κ. Ευάγγελος Δρόλιας, καθώς και η Νομική Σύμβουλος του ΣΕΠΕΤΕ κ. Παρασκευή Πολιτάκη.
Στο δεύτερο μέρος της Συνέλευσης η Πρόεδρος κ. Αφροδίτη Κοζομπόλη, στο πλαίσιο του Διοικητικού Απολογισμού, αποτιμώντας το έργο του Συλλόγου για το 2024, τόνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΕΤΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και εργάστηκε με μεγάλη υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχόλησαν τα μέλη μας, αλλά και γενικότερα τους εργαζόμενους της Τράπεζάς μας. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα θέματα των Εργασιακών Σχέσεων, των Αμοιβών, της Αξιοποίησης του Ανθρώπινου Δυναμικού, των Προσλήψεων, καθώς επίσης στη διατήρηση, αλλά και την ενδυνάμωση του θεσμού των Συλλογικών διαπραγματεύσεων, που σχετίζεται απόλυτα με τις αμοιβές και την εξέλιξη των συναδέλφων.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου μας κ. Νικόλαος Λαβίδας αναφέρθηκε στο μισθολογικό και θεσμικό περιεχόμενο των διεκδικήσεων τόσο της Κλαδικής, όσο και της Επιχειρησιακής Σύμβασης για την τριετία 2025-2027. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να δοθούν αθροιστικά αυξήσεις ανάλογες των υψηλών κερδών της Τράπεζας (1,3 δις ευρώ το 2024), που θα διασφαλίζουν τη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των συναδέλφων. Επίσης, διενέργεια προσλήψεων, με διαγωνισμό, για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών σε προσωπικό και να τεθεί ειδική ρήτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας ενάντια σε απολύσεις και αποσχίσεις προσωπικού.
Ο Ταμίας του Συλλόγου μας κ. Στέφανος Κωστάκης, αναλύοντας τον Οικονομικό Απολογισμό, τόνισε ότι και το 2024 το Διοικητικό Συμβούλιο προέβη σε ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Συλλόγου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο υφιστάμενο ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας πού συνήψε ο ΣΕΠΕΤΕ με την Εθνική Ασφαλιστική, αναλύοντας τα αποτελέσματα χρήσεώς του. Σημειώνεται ότι το ανωτέρω ασφαλιστήριο κάλυψε, και το 2024, όλα τα περιστατικά των συναδέλφων που είναι ασφαλισμένοι σ’ αυτό, ενώ εξοικονομεί αρκετά χρήματα από το Ταμείο Υγείας.
Ο Αντιπρόεδρος Α΄ του ΣΕΠΕΤΕ κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του σημείωσε ότι για τον ΣΕΠΕΤΕ το ΤΥΠΕΤ ήταν, είναι και θα είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τους συναδέλφους της Εθνικής Τράπεζας και τις οικογένειές τους. Το δικαίωμα στην υγεία είναι θεμελιώδες και πρέπει να το προστατεύσουμε ως «κόρην οφθαλμού». Για το λόγο αυτό είναι ανάγκη να ασφαλιστούν στο ΤΥΠΕΤ όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας και η Τράπεζα να συνεχίσει να το ενισχύει οικονομικά.
Η Αναπληρώτρια Γραμματέας του Συλλόγου μας κ. Μαριάννα Πολιτοπούλου επισήμανε ότι ο ΣΕΠΕΤΕ, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, συνέχισε και κατά το 2024 τις επισκέψεις στους χώρους εργασίας, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του για τις εξελίξεις, αλλά και να ενημερωθεί για τα θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους. Τέθηκαν ζητήματα σχετικά με την έλλειψη προσωπικού, τις πιεστικές συνθήκες εργασίας, τη μη πληρωμή των υπερωριών, την κακή εφαρμογή της κάρτας εργασίας και σε πολλές περιπτώσεις τη μη εφαρμογή του Κανονισμού Εργασίας. Για όλα τα παραπάνω έγιναν παρεμβάσεις στη Διοίκηση.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο συνάδελφος κ. Ιωάννης Νικολαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό και στην πορεία του Ταμείου Αυτασφάλειας μέχρι σήμερα και στη μετατροπή του σε Επαγγελματικό Ταμείο στο πλαίσιο του νόμου 5078/20-12-2023. Εντός του 2025, από ό,τι φαίνεται, θα υπάρξουν σχετικές διαβουλεύσεις και εξελίξεις.
Τέλος η συνάδελφος κ. Μαρία Κατρή στην ομιλία της αναφέρθηκε στα προβλήματα της καθημερινότητας. Τόνισε ότι η Διοίκηση οφείλει να αφουγκραστεί το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους εργασιακούς χώρους, τόσο στις Διευθύνσεις, όσο και στα Καταστήματα και να δώσει άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις. Και βέβαια να ικανοποιήσει τις δίκαιες οικονομικές μας διεκδικήσεις διότι η Τράπεζα εμφανίζει τεράστια κέρδη και οι εργαζόμενοι δικαιούνται το μερίδιο που τους αναλογεί. Ο νέος Κανονισμός θα πρέπει να αφορά στο σύνολο των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και είναι ανάγκη να υπηρετεί τη διαφάνεια και την αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα.
Επισημαίνεται ότι τόσο ο Διοικητικός, όσο και ο Οικονομικός Απολογισμός για το 2024 εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Γενική Συνέλευση.
Συνεπείς στις αρχές μας οφείλουμε, ως Σύλλογος και ως εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις με το λόγο μας, με τη δράση μας, με τις προτάσεις μας και με τις ιδέες μας, για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Ο Σύλλογός μας με δύναμη και αποφασιστικότητα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί, μεταξύ άλλων:
- την υπογραφή ικανοποιητικής Κλαδικής και Επιχειρησιακής Σύμβασης για την τριετία 2025 – 2027, που θα βελτιώνει την αγοραστική δύναμη των συναδέλφων
- την απόλυτη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, του Κανονισμού Εργασίας και της Εργατικής Νομοθεσίας
- την προστασία και τη θωράκιση της απασχόλησης
- την άμεση ένταξη στον Κανονισμό Εργασίας όλων των εργαζομένων στην ΕΤΕ, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των «ενοικιαζόμενων»
- τη σωστή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας
- τη διαρκή ενίσχυση του Δικτύου και την αναδιάρθρωση των Διευθύνσεων
- την κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό μόνο με διαγωνισμούς, μέσω ΑΣΕΠ, για την ένταξη στην ΕΤΕ προσωπικού υψηλών προδιαγραφών
- τη μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων στο 1% και των καρτών στο 3%
- την ενίσχυση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας
- την αύξηση του Επιστημονικού Επιδόματος στο 35%
- την επαναφορά του Επιδόματος Ισολογισμού
- τη δίκαιη εξέλιξη των συναδέλφων - ίση αμοιβή για την ίδια παρεχόμενη εργασία
- τη διαρκή ενίσχυση της βιωσιμότητας και ανάπτυξης του ΤΥΠΕΤ
- την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς από 2% σε 4,5% στο Ταμείο Αυτασφάλειας
- ρυθμίσεις για την ισότητα, την προστασία της μητρότητας και της οικογένειας
- συνεχείς προσπάθειες για την ενδυνάμωση της φωνής του ΣΕΠΕΤΕ
Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσοι συμμετείχαν στην Επετειακή Συνέλευση για τα 50 χρόνια του ΣΕΠΕΤΕ, αλλά και όλα τα μέλη και τους συναδέλφους που στηρίζουν διαχρονικά τον Σύλλογο και μας περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους. Επίσης, ευχαριστούμε τη συνάδελφο κ. Μαργαρίτα Γκατζογιάννη που επιμελήθηκε τη σύνταξη του Χρονολογίου του ΣΕΠΕΤΕ, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Το Διοικητικό Συμβούλιο