Επικοινωνία | Sitemap
Είσοδος
ΑΚΥΡΟ ΤΟ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ
Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018

Δικαιώθηκαν οι 572

 
Συνάδελφοι,

Το Συμβούλιο Επικρατείας, με την 1530/15-7-2018 απόφασή του (προσφυγή δικ. κ. Χανιώτη), δικαίωσε πανηγυρικά τους 572 συναδέλφους που είχαν υποστεί αναδρομικά κούρεμα κατά 45% του εφάπαξ τους. Ακυρώνει στην πράξη την κατάπτυστη τροποποίηση του Καταστατικού του Ταμείου Αυτασφάλειας της 13-12-2013, όσον αφορά στην αναδρομική περικοπή του εφάπαξ από 1-1-2012, και φυσικά εκθέτει ανεπανόρθωτα, τόσο την τότε Διοίκηση, όσο και τα 6 από τα 7 μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΠΕΤΕ που έλαβαν αυτή την απαράδεκτη απόφαση.

Και βέβαια, φέρουν σοβαρή ευθύνη όχι μόνο για τη λήψη της απαράδεκτης απόφασης, αλλά και για τη διαχείριση των αποθεματικών του ΤΑΠΕΤΕ, αφού το 2007 δεν προχώρησαν στην πώληση του 50% των μετοχών της ΕΤΕ που υπήρχε στο χαρτοφυλάκιο με μέση τιμή τα €40 για να αποκτήσει ρευστότητα της τάξεως των €500εκ. και να εξοφλήσει κανονικά τα εφάπαξ στους αποχωρούντες. Μετά, άρχισαν τα κουρέματα, η εύκολη λύση για τη Διοίκηση της ΕΤΕ αλλά και του ΤΑΠΕΤΕ. Αλλά ποιος νοιάστηκε για το εφάπαξ των συναδέλφων; Ο στόχος ήταν να διατηρηθεί το 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ για να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματα της μειοψηφίας στις Γενικές Συνελεύσεις της Τράπεζας.
 
Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος η Τράπεζα να υποχρεωθεί να καταβάλει, πέραν της διαφοράς του εφάπαξ, τόκους, δικαστικά έξοδα και αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Ως πότε, όμως, η Τράπεζα θα υποχρεούται να επιβαρύνεται με τα κόστη άστοχων επιλογών Στελεχών της; Τόσο ο νευραλγικός χαρακτήρας συγκεκριμένων θέσεων ευθύνης, όσο και το γνωστικό υπόβαθρο που επιβάλλεται να έχουν όσοι τις καλύπτουν, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση προφάσεις άγνοιας των αρνητικών, πιθανόν, μελλοντικών επιπτώσεων των αποφάσεών τους για τον οργανισμό και τους ίδιους. Όποιος καταλαμβάνει μία θέση ευθύνης, φέρει ακέραιο το βάρος της ευθύνης που απαιτεί η συγκεκριμένη θέση. Δεν μπορεί, βέβαια, κάποιος να είναι περισσότερο προσεκτικός όταν αποφασίζει για αμιγώς προσωπικά θέματα και λιγότερο ή καθόλου όταν αποφασίζει για ένα μεγάλο σύνολο συνανθρώπων του.
 
Παρεμπιπτόντως, όσοι εμπλέκονταν στη διαχείριση του ΤΑΠΕΤΕ και ψήφισαν την τροποποίηση, κινδυνεύουν να διωχθούν αστικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσωπική τους περιουσία.
 
Ο Σύλλογός μας είχε προειδοποιήσει έγκαιρα με ανακοινώσεις του για την κατάληξη της ως άνω υπόθεσης. Και φυσικά, είχε ταχθεί κατά της περικοπής του εφάπαξ και ιδιαίτερα της αναδρομικής. Ο ΣΕΠΕΤΕ προειδοποιεί τώρα και για την κατάληξη της διένεξης σχετικά με τον ΛΕΠΕΤΕ. Στην περίπτωση αυτή, το κόστος για την Τράπεζα και για τα στελέχη της που λαμβάνουν παρόμοιες αποφάσεις, θα είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερο.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


© Copyright 2014 ΣΕΠΕΤΕ, All Rights Reserved Σχεδιασμός και Ανάπτυξη: OTE Α.Ε.