Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2020

 

Συνάδελφοι,
Πριν δύο εβδομάδες λάβαμε ένα μήνυμα του Διευθύνοντος Συμβούλου, σχετικά με την αξιολόγηση της εργασιακής εμπειρίας στην ΕΤΕ, με το οποίο μας παρότρυνε «να συλλέξουμε τις εμπειρίες και τις απόψεις όλων μας, προκειμένου να αναδείξουμε τις θετικές αλλά και τις λιγότερο θετικές πτυχές της καθημερινότητάς μας στην Εθνική μας Τράπεζα και, κατ’ επέκταση, να διαμορφώσουμε όλοι μαζί έναν πιο ισχυρό οργανισμό, που θα προσφέρει ένα ακόμη καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και θα εστιάζει στον άνθρωπο ως το βασικό πυρήνα της κοινής μας πορείας στο μέλλον.»
Καλό θα είναι η Διοίκηση να ασχοληθεί και με τις αρνητικές εμπειρίες που βιώνουν οι υπάλληλοι, όπως εργασιακό εκφοβισμό, απρεπείς συμπεριφορές ανωτέρων και να επιβάλλει με πράξεις την εφαρμογή του Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας, ώστε να καλυτερεύσει το εργασιακό περιβάλλον.
Να θυμίσουμε ότι όταν η ΕΤΕ ήταν μακράν η πρώτη Τράπεζα στη χώρα, οι υπάλληλοι την θεωρούσαν «το σπίτι τους» και το φρόντιζαν δίχως να πρέπει να τους το επιβάλλει κανείς. Σήμερα η Διοίκηση με τις αλλεπάλληλες εθελούσιες θεωρεί τους υπαλλήλους ως βαρίδια στη λειτουργία της ΕΤΕ.
Αντί η Διοίκηση να σεβαστεί και να αξιοποιήσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας, προς όφελος της Τράπεζας, έχει περάσει τη γραμμή ότι είμαστε προσωρινοί και ότι όποτε θέλει μπορεί να μάς αντικαταστήσει με μισθοφόρους, κατά παράβαση του Κανονισμού Εργασίας.
Είναι γεγονός ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το 2013 υπηρετούσαν στην Εθνική Τράπεζα 12.300 υπάλληλοι. Μετά τις αλλεπάλληλες εθελούσιες όπου συμμετείχαν 5.700 εργαζόμενοι θα έπρεπε σήμερα η ΕΤΕ να είχε 6.600 και όχι 8.200 εργαζόμενους και να σχεδιάζει καινούργια εθελούσια. Επομένως 1.600 άτομα έχουν προσληφθεί από την αγορά χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες του Κανονισμού Εργασίας.
Ειδικοί συνεργάτες που έρχονται σαν «ειδικοί» αλλά τα αποτελέσματα τους είναι μηδαμινά παρά τις υπέρογκες, στις περισσότερες περιπτώσεις, αμοιβές τους. Έτσι όμως δεν μειώνεται το λειτουργικό κόστος, αλλά βαίνει αυξανόμενο. Η Τράπεζα κατηγορεί τους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν με διαγωνισμό και με αξιοκρατικά κριτήρια ότι είναι ανεπαρκείς και χωρίς γνώσεις, με αποτέλεσμα να απαξιώνονται ολόκληρες υπηρεσίες και οι συνάδελφοι που υπηρετούν σε αυτές να παραμένουν ανενεργοί (π.χ.controllers). Το έργο αυτών, δυστυχώς, η Τράπεζα το αναθέτει σε εξωτερικές επιχειρήσεις (π.χ.contactcenters, ΑΤΜ κ.λ.π.), με συνέπεια την εκτόξευση του λειτουργικού κόστους.
Ενώ στο Δίκτυο, με την εφαρμογή του πελατοκεντρικού συστήματος, η Τράπεζα μειώνει τις θέσεις ευθύνης, περιορίζοντας την οικονομική και υπηρεσιακή εξέλιξη των υπαλλήλων σε αυτό, στη Διοίκηση καθημερινά δημιουργούνται, αλόγιστα και ανερμάτιστα, νέες Διευθύνσεις και Τομείς, που λειτουργούν σε καθεστώς επικάλυψης αρμοδιοτήτων, γεμίζοντας με πικρία τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.
Καλούμε τη Διοίκηση να σκύψει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, να προσπαθήσει να τα αμβλύνει, ώστε η Τράπεζα να αναπτύξει τις εργασίες της και να μην ακολουθεί το δόγμα «μην μας μιλάτε για προβλήματα».
Διαφορετικά οι κύριοι της Διοίκησης θα πρέπει να μας απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:
Στην Εθνική Τράπεζα ποιός εξυπηρετεί την πελατεία;
Ποιός παράγει;
Ποιός θα φέρει τα κέρδη;
ΤΥΠΕΤ
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Γενική Συνέλευση του ΤΥΠΕΤ, που ήταν προγραμματισμένη για τις 16/09/2020, αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού, ενώ μπορούσε κάλλιστα να γίνει, δεδομένης και της τεχνολογίας, μέσω τηλεδιάσκεψης. Προφανώς οι διοικούσες παρατάξεις στο ΤΥΠΕΤ έχουν πολλά εσωτερικά προβλήματα να επιλύσουν και επιλέγουν την παράταση της λειτουργίας του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι την 31/12/2020.
Επειδή το ΤΥΠΕΤ είναι ένας ιστορικός αυτοδιοικούμενος και αυτοδιαχειριζόμενος φορέας υγείας καλούμε το σημερινό Δ.Σ. να προβεί άμεσα σε σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης με τη χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας και στη συνέχεια την άμεση διενέργεια εκλογών, για την ανανέωση της εντολής και την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Είναι αυτονόητο ότι το σημερινό Δ.Σ. θα πρέπει να εκτελεί χρέη υπηρεσιακής διοίκησης και να μην δεσμεύει το επόμενο Δ.Σ. με σημαντικές αποφάσεις.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 
ΥΓ.: "Οι ασφαλισμένοι πριν το 1983, οι οποίοι συμπληρώνουν τα 35 έτη ασφάλισης μετά την 19/08/2015 και τη μεταβατική ηλικία μετά την 01/01/2022, προτού συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εθελούσιας, θα πρέπει απαραίτητα να συμβουλευτούν δικηγόρους. "